Китай е предложил военен контингент за мисията на ООН в Мали

Китай е предложил военен контингент за мисията на ООН в Мали   | StandartNews.com

Китай е предложил да изпрати повече от 500 войници в силите на ООН за борбата с ислямистките бунтовници в Мали, което е най-голямото предложено участие в мироопазваща мисия на ООН някога.

Този ход се разглежда като жест на добра воля към Франция и други западни сили и цели да успокои напрежението около отношението на Китай към Сирия, както и за укрепване на отношенията на Пекин в Африка, където тя е основен купувач на петрол и други ресурси.

Франция, която започна военни действия в западната африканска страна през януари, се надява да предаде мандата на мироопазващите сили на ООН през юли. Повече от 6500 африканските войски вече са в Мали, но от ООН настояват за най-малко 3 000 повече.

Преди месец Съветът за сигурност разреши създаването на сили на ООН, наброяващи 11 200 военнослужещи и 1 440 полицаи, които да заменят сегашната африканска мисия в Мали на 1 юли.

"Това е значителна стъпка от страна на Китай," каза ООН дипломат пред АФП.

Най-малко 155 от китайските войници се очаква да бъдат инженери. Преговорите са в ход, според дипломатически източници.

Китай отказа да потвърди разполагането вчера, но официален Пекин каза, че подкрепя правителството на Мали, ООН и други в усилията им да работят за сигурноста на страната.

"Надяваме се, че международната общност ще продължи да помага на Мали да реализира национално помирение и стабилност, и Китай също ще изиграе положителна роля в това отношение," каза говорител.

Китай отхвърли мироподдържащите мисии на ООН като необоснована намеса когато се присъедини към Организацията на обединените нации през 1971 година.

Китай изпрати своите първи миротворци през 1992 г. и днес е разположил близо 2000 войници в мисии по целия свят, което означава, че има повече войници в силите на ООН от Великобритания и другите трима постоянни членове на Съвета за сигурност. Въпреки това, нейните миротворци не са участвали във военни операции.

Силите на ООН в Мали, известни под акронима MINUSMA, ще поемат контол от френските войски, които отблъснаха разполагането на ислямистките партизани, които контролираха северната половина на страната в продължение на 10 месеца.

Китай наскоро заяви, че ще "продължи да прави това, което можем, за да осигури подкрепа и помощ на африканските страни, за да може съвместно да намерим решение на (терористичната) заплаха."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай