Китай отвори чувала с подаръците. Първият е за Виетнам

Десетки споразумения се подписват в Ханой в опит да се намали влиянието на САЩ

Китай отвори чувала с подаръците. Първият е за Виетнам | StandartNews.com

Китайският президент Си Цзинпин отвори чувала с подаръците повече от месец преди да настъпи китайската Нова година. Първият е за Виетнам, където е на едно от най-важните си посещения.

То има за цел да подобри връзките между Пекин и Ханой, особено на фона на факта, че виетнамското ръководство активно се приближава към Запада, представляван от САЩ и Япония.

китай виетнам

В навечерието на визитата Си написа статия за държавната виетнамска медия Нхан Дан, в която даде ясно да се разбере, че "бъдещето на Азия е в ръцете само на самите азиатски хора, които са общност със споделено бъдеще".

Още при пристигането си в Ханой той заяви, че това е последното му пътуване в чужбина за тази година, което напълно демонстрира специалния статут на китайско-виетнамските отношения в дипломацията на Китай, „особено в изграждането на отношения със съседите".

"Това решение е взето с дългосрочна перспектива. Китайската народна република е готова да си сътрудничи с виетнамската страна и да задълбочи стратегическия диалог", каза Си.

Резултатите не закъсняха.

Виетнамските държавни медии съобщиха, че двете страни ще подпишат "десетки" споразумения, свързани с националната отбрана и сигурност, морското сътрудничество, търговията, инвестициите, износа на селскостопански продукти и други области.

Сред тях е и финансиране за голямата железопътна линия 2 в Ханой, проект, който получи заеми по инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Споразуменията предвиждат също така пари за пускане на трансгранични влакове между двете страни, изграждане на пристанища и създаването на "клъстер на фотоволтаичната индустрия" от китайски компании във Виетнам.

За Цзинпин това е третото посещение във Виетнам, откакто стана генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия преди повече от десетилетие, но първо за последните 7 години.

Миналата есен генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг бе в Пекин, но китайците се задействаха на бързи обороти заради засилващите се връзки между САЩ и Виетнам, очертани след посещението на Джо Байдън през септември в Ханой.

Тогава американският президент Байдън подписа споразумение за "всеобхватно стратегическо партньорство" с Виетнам, издигайки двустранните отношения до статут, който Ханой преди това беше отредил само на Китай, Русия, Индия и Южна Корея.

Виетнам дълго време избягваше този ход от страх да не разстрои Пекин. Сега обаче ролята на Виетнам очевидно рязко се вдигна.

"Виетнам води войни както със САЩ, така и с Китай, а сега има всеобхватни стратегически партньорства на най-високо ниво и с двамата – това е майсторски клас по дипломация", казва Хуонг Ле Ту, заместник-директор на програмата за Азия в International Crisis Group, международна неправителствена организация с нестопанска цел.

Според него китайският лидер ще се опита всячески да върне Виетнам в азиатското ложе, за да представи на световната общност образ на един по-единен регион.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай