Китаец стана бежанец по погрешка

Китаец стана бежанец по погрешка | StandartNews.com

Китайски турист, изгубил портфейла си в Германия, подписал погрешен документ и без да иска, се озовал в бежански център. Китаецът просто "задействал една машина, от която не можел да се отърве", разказва Кристоф Шлютерман, служител от германския Червен кръст.

Проблемите на неназования китаец започнали в началото на юли, когато при пристигането си в Щутгарт загубил портфейла с документите си. След изчезването на документите му вместо в полицията, за да декларира загубата, злощастният китаец, без да иска, се озовал в неподходяща административна служба. Там му връчили формуляр за молба за убежище. Оттам го изпратили в Дортмунд, а после - в бежанския център в Дюлмен. На служителите в приюта им направило впечатление че китаецът бил "различен от другите и че се чувствал много безпомощен".

"Опитваше се да разкаже истината, но нямаше кой да го разбере. Искаше си и паспорта, което не е типично за повечето бежанци", казва Шльотерман. Поради липсата на преводач, от Червения кръст се обърнали към местен китайски ресторант, чиито служители успели да им преведат историята на човека. "Каза, че не си бил представял Европа така", коментира Шльотерман и допълва, че китаецът бил щастлив, че се прибира у дома.

Оказало се, че мъжът всъщност пътувал през Германия за Франция и Италия. На германските чиновници им трябвали 12 дни да се оправят с куриозния случай и да изпроводят 31-годишния китайски турист по пътя му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай