Кисинджър посочи новата роля на Русия. Ще я приеме ли Западът?

Каза от какви лидери има нужда светът днес

Кисинджър посочи новата роля на Русия. Ще я приеме ли Западът? | StandartNews.com

Новата роля на Русия очерта американският политик, дипломат и експерт по международни отношения Хенри Кисинджър. Бъдещето на взаимоотношенията между Европа и Русия трябва да се вземат много сериозно. Русия е била част от европейската история цели 500 години. Тя е била част от всички големи кризи, също така, участник в едни от най-големите победи в европейската история, каза Кисинджър в интервю за бТВ.

Затова, когато се намери изход от войната, трябва да бъдат възстановени връзките с Русия, препоръча политикът, който бе съветник по националната сигурност на Съединените щати и държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

И един основен въпрос ще трябва да намери своя отговор - дали Русия ще бъде част на Европа, или ще бъде придатък на Азия край границите на Европа. Смятам, че мисията на западната дипломация, както и на руската, трябва да бъде да се върнат обратно към онази историческа даденост, в която Русия, въпреки всички проблеми, които е създавала, е била част от общата европейска система, каза още Кисинджър.

„Несъмнено конфликтът предизвиква и опасенията на обществото за възможното използване на ядрена сила. Все по-нарастващо е притеснението от използването им като аргумент за решаване на кризата.

Ядрените оръжия съществуват от 70 години и държавите отделят милиарди долари, за да могат да ги развиват. И през цялото време ги усъвършенстват с нови и нови технологии, но никога не са дръзнали да ги използват. Не мисля, че ще се стигне до това и сега. Дори когато са били във война със страни, които не притежават ядрено оръжие, дори тогава и Русия, и Съединените щати са приемали своето поражение или са отстъпвали без да използват ядрените си арсенали”, продължи с анализа си Кисинджър.

Нова му книга се казва "Лидерство". Изградена е върху портретите на шест световноизвестни фигури, живели през втората половина на XX век - Конрад Аденауер, Шарл дьо Гол, Ричард Никсън, Ануар Садат, Лий Куан Ю и Маргарет Тачър. Те са представени в исторически контекст и чрез техните държавнически действия. Кисинджър е познавал всеки един от героите си лично. Книгата представлява своеобразен "наръчник" за днешните и утрешните лидери.

На въпроса: „Каква е ролята на съвременния политически лидер?”, Хенри Кисинджър отговори:

„Да създава връзки между целите и ценностите си и това на неговото общество към ценностите на системата, в която той работи. Аз винаги настоявам решенията да стъпват на точен и коректен анализ на условията, в които даден лидер действа. Но аз смятам, че един лидер не може да бъде средство на обстоятелствата и да действа като машина, защото изкуството на ръководенето е да придвижва обществото, откъдето е в момента дотам, където не е било. А това изисква голям набор от ценности.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай