Кисинджър посочи грешки и предрече страшни последствия от войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да отстъпи територия на Русия, за да не пламне цяла Европа

Кисинджър посочи грешки и предрече страшни последствия от войната | StandartNews.com

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че проточилият се конфликт в Украйна заплашва да ескалира и трябва да завърши с преговори. Той изрази това мнение в подкаст на кореспондента на CNN Дейвид Акселрод.

"Kонфликтът трябва да приключи с преговори. Бих предположил, че Русия в крайна сметка ще остане държава и Украйна също ще остане държава и ситуацията ще се промени радикално, защото Украйна беше въоръжена от НАТО, беше тясно свързана с НАТО и някои отношения с НАТО ще оцелеят", каза той.

"Мисля, че предложенията към Украйна да влезе в НАТО бяха грешка, но това е минало, предвид случилото се. Така че трябва да има преговори и бих предупредил да не се протака войната за неопределено време. Защото тогава все повече ще прилича на Първата световна война, сигурно ще има ескалация.

Надявам се, че скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят, до какви резултати могат да доведат преговорите“, заяви бившият американски държавен секретар.

Кисинджър призова Киев да отстъпи територия на Русия, за да не пламне цяла Европа

"След това страните от НАТО трябва да решат как да изградят отношенията си с Русия, „дали тя ще бъде част от Европа, възможно ли е това сега, или ще бъде китайски преден пост в покрайнините на Европа“. "Бих се насочил към първото. Няма да решаваме в този разговор как да го постигнем, но това ще бъде моята стратегическа цел", добави бившият държавен секретар.

През май 99-годишният Кисинджър посочи необходимостта от започване на преговори за уреждане на конфликта в Украйна, преди отношенията между Европа и Русия окончателно да са се влошили. Редица западни медии приеха тези думи като призиви за отстъпки към Русия и го разкритикуваха. В Украйна Кисинджър беше добавен в списъците на скандалния сайт "Миротворец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай