Кипър дава гражданство на крупни инвеститори

Кипър дава гражданство на крупни инвеститори | StandartNews.com

Никозия. Правителството на Кипър ще разглежда днес редица мерки за облекчаване на получаването на гражданство за големи инвеститори в икономиката на острова.

Кипър е готов да предложи гражданство на инвеститори, загубили повече от 3 млн. евро в кипърски банки заради европейския спасителен план, обяви президентът на страната Никос Анастасиадис.

„Чуждестранните инвеститори, които са притежавали депозити преди 15 март 2013 г. и са претърпели загуби в размер на най-малко 3 млн. евро, ще могат да кандидатстват за кипърската гражданство," каза президентът при откриването на конференция, посветена на руските инвестиции в Кипър.

Държавният глава, който бе избран в средата на февруари, увери руски бизнесмени които се събраха в Лимасол, че споделя „горчивината им и разбираемите опасения, причинени от начина, по който споразумението с еврогрупата беше наложено на правителството".

Кипър, който беше на ръба на фалита, трябваше да приеме в замяна на международен заем от 10 млрд. евро драстично намаляване на банковия си сектор, който е основен източник на доходи за острова.

Кипър беше принуден да затвори една от най-големите си банки и да наложи значителни загуби на големите депозити във втора банка в замяна на помощ в размер на 10 милиарда евро от Международния валутен фонд и Европейския съюз. Този ход беше катастрофален както за кипърците, така и за чуждестранните инвеститори, като озобено засегнати бяха руските инвестиции. Министрите на финансите от еврозоната одобриха помощта в петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай