Ким Чен Ун разкри огромна ракета

Тя е най-голямата междуконтинентална балистична ракета в Северна Корея

Ким Чен Ун разкри огромна ракета | StandartNews.com

Северна Корея отбелязва 75-годишнината на управляващата Работническа партия като използва повода, за да демонстрира своя военен напредък.

На военния парад в столицата Пхенян, Ким Чен Ун разкри най-голямата досега междуконтинентална балистична ракета в Северна Корея.Тя беше превозвана на специална транспортна машина с най-малко 22 колела, съобщава Ройтерс. Ефектът бе поразяващ, а реакцията в американските и западните медии - моментална.

Според военни експерти, консултирани от CNN, няма информация чудовищната ракета да е била тествана, но подобно оръжие би позволило на Северна Корея да постави няколко бойни глави на нея.

„Течно гориво, огроооомна, способна да пренася ядрени бойни глави“, реагира в Туитър Мелиса Ханам, зам.-директор на Открита ядрена мрежа в университета в Станфорд.

Ако показаната ракета е тествана успешно, то тя би представлявала заплаха за територията на САЩ със способността си да пренесе няколко или една тежка ядрена бойна глава с едно изстрелване.

Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, ще продължи да засилва армията си, закани се днес севернокорейският лидер Ким Чен-ун на военен парад днес в Пхенян. Дрънкането на оръжие се проведе в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия, предаде Франс прес.

Парадът бе излъчван пряко по севернокорейската държавна телевизия, която се хваща и се гледа и южно от 38-ия паралел – в Южна Корея.

За последно Северна Корея излъчи военен парад на живо по телевизията през 2017 г., когато показа редица големи МБР на фона на засилено напрежение със САЩ.

Ракетите бяха парадирани отново през февруари 2018 г., но на международни медии не бе позволено да наблюдават и събитието - за отбелязване на 70-годишнината от основаването на държавата, не беше излъчено на живо. Държавната телевизия излъчи по-късно записани кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай