Понеделник,

Хранителните стоки продължават да поскъпват

От: Мартина Суботинова -
117
Хранителните стоки продължават да поскъпват
A
A
A

Световните цени на хранителните стоки се повишават втори пореден месец, възтановявайки се от резкия спад, предизвикан от коронавируса, съобщи Организацията на храните и земеделието към обединените нации (FAO).

Средният индекс на цените на хранителните стоки на FAO, който проследява най-разпространените храни като зърнени храни, растителни масла и месо - през юли е 94,2 пункта, което е с 1,2% повече от юни.

Цените на храните, измерени от FAO, падаха четири поредни месеца в началото на годината, тъй като доставките на храни бяха бавни, подари голямато търсене през пандемията.

Според доклад, публикуван на уебсайта на организацията подиндексът на цените на растителното масло нараства със 7,6%.

"Ръстът на международните котировки за основните видове растителни масла се дължи на очаквания спад в производството, както в случая с палмовото масло, както и на увеличеното международно търсене на вноса и недостига на работници мигранти", се казва в документа.

Под-индексът, проследяващ цените на млечните продукти, се е повишил с 3,5% поради постоянно нарастващото търсене в Азия и Европа.

Цените на захарта са се повишили с 1,4%, обусловени от повишаването на цените на енергията и сушата в Тайланд, която застраши доставките, докато цените на зърнените култури са се повишили скромно с 0,4%. Единствено цените на месото са регистрирали спас с 1,8%.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички