Кери: Ще трябва да преговаряме с Асад

Кери: Ще трябва да преговаряме с Асад | StandartNews.com

Целта на САЩ е да се постигне политическа промяна в Сирия

САЩ ще трябва да преговарят със сирийския президент Башар Асад и сега се търсят начини той да бъде принуден да преговаря. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за американската телевизия CBS News. Целта на преговорите трябва да бъде постигане на политическа промяна в Сирия. В интервюто си Кери не повтори дълго поддържаната позиция от САЩ, че Асад е загубил легитимността си и трябва да освободи поста. Ройтерс коментира, че възходът на терористичната организация "Ислямска държава", която е практически общ противник на Асад и САЩ, може да е причината за този нов момент в политиката на Вашингтон.

"Трябва да преговаряме. Винаги сме били готови на преговори", отбелязва Кери. Американският държавен секретар допълва, че САЩ и партньорите им търсят начини да възстановят дипломатическия процес, който да доведе до прекратяване на гражданската война във Сирия. "Ние ще трябва да преговаряме с Асад в края на краищата", каза той и добави, че САЩ винаги са били готови да преговарят в контекста на процеса от Женева 1, имайки предвид конференцията от 2012 г., чиято цел бе да се сложи край на конфликта в Сирия чрез преговори.

Сирия се озова в плен на гражданска война след започналите през март 2011 г. мирни улични протести срещу продължилото четири десетилетия управление на фамилията Асад. За четири години 215 000 души загинаха в конфликта и няколко милиона от сирийците напуснаха домовете си и се преселиха в други райони или емигрираха в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай