Кери пристигна за спешни разговори с Карзай

Кери пристигна за спешни разговори с Карзай | StandartNews.com

Кабул. Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Афганистан в петък, за да проведе спешни преговори с президента Хамид Карзай по повод двустранния договор за сигурност, предаде Ройтерс.

САЩ заявиха, че искат сделката да бъде завършена до края на октомври, но Карзай обяви, че може да почака до след президентските избори през април следващата година, като допълнително нагнети напрежението между двете страни.

Една от основните точки на споразумението ще позволи на американските войски да останат в Афганистан след края на мисията на НАТО в страната догодина.

Вашингтон и Кабул преговарят от години, но засега без успех, заради исканията на афганистанците договорът да съдържа гаранции за техния суверенитет. Карзай иска по-конкретно американските войници да нямат право да провеждат антитерористични операции в съседен Пакистан.

Кери пристигна в Афганистан от Малайзия, последен етап от неговата обиколка в Югоизточна Азия, където той представляваше САЩ на регионални срещи на върха в отсъствието на президента Барак Обама, който остана във Вашингтон заради бюджетната криза.

В петък той беше на четвъртата световна среща на високо равнище на предприемачите с участието на над 3 хиляди бизнесмени в малайзийската столица Куала Лумпур. Кери похвали домакина Малайзия, която е съюзник на САЩ, като модел за модерно, иновативно и мултирелигиозно общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай