Кери: Имаме достатъчно доказателства за химическо оръжие

Кери: Имаме достатъчно доказателства за химическо оръжие | StandartNews.com

Вашингтон. "Вече над 50 държави признаха, че в Сирия е използвано химическо оръжие, въпреки че не всички заявяват това публично", посочи държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"Ние се свързахме с представители на над сто държави и продължаваме контактите с тях. 53 държави и организации признаха, че е използвано химическо оръжие. 37 от тях заявиха това публично", отбеляза Кери на слушания в Конгреса. САЩ се надяват, че броят им ще нарасне след изпратените по цял свят нови данни, предоставени от разузнаването на САЩ", коментира държавният секретар.

Вашингтон смята, че има достатъчно доказателства за използването на химическо оръжие в околностите на Дамаск на 21 август от сирийските власти, в резултат на което загинаха над 1400 души.

Междувременно Русия обвини бунтовниците за химическа атака в Сирия през март. Самоделно оръжие, използвано при нападението край северния сирийски град Алепо през март, е сходно с оръжия, правени от бунтовници, сочи руски експертен доклад, огласен от руското външно министерство.

В изявление министерството посочва, че руските констатации са били пренебрегнати и че страните, обвиняващи сирийския режим за химическата атака край Дамаск миналия месец, са омаловажили доказателствата за обратното твърдение.

"Използваното оръжие не е на въоръжение в сирийската армия и е изготвено по тип и параметри на реактивно неуправляемите снаряди, произвеждани в северната част на Сирия от групировката „Башар Ан Наср". В направата на химическото оръжие е използван хексоген, който не се използва в направата на щатни химически боеприпаси.", гласи едно от заключенията на експертите.

В същото време сирийският президент Башар Асад предупреди, че евентуална военна акция срещу неговата страна би предизвикала неконтролируема война в региона и вълна от „хаос и екстремизъм".

Отхвърлянето на твърденията на западните страни от дългогодишния сирийски съюзник Русия бе част от словесна престрелка, която на свой ред стана част от усилията на двете страни в конфликта да спечелят международното обществено мнение на своя страна, след като Барак Обама заяви, че ще поиска одобрението на Конгреса преди да предприеме военна акция срещу режима на Башар Асад.

„Вълна от хаос и екстремизъм ще обхване страните от Близкия изток. Има риск от избухване на война в целия регион", заяви сирийският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай