Къде отива украинското зърно? Говори Ердоган

Президентът на Турция подкрепи твърдение на руския си колега

Къде отива украинското зърно? Говори Ердоган | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Ердоган подкрепи твърдението на руския си колега Владимир Путин, че изнасяното от Украйна зърно отива в богати, а не в бедни страни, предаде БНР. Путин заяви това вчера на източния икономически форум във Владивосток, като добави, че не изключва промяна в споразумението за износ на селскостопанска продукция от Украйна, постигнато през юли.

Днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на Путин му е неприятно, че украинското зърно отива в държави, санкциониращи Русия, и допълни, че и двамата лидери искат да бъде изнасяно и руско зърно.

"Путин е прав по един въпрос – факт е, че зърното, което е част от споразумението, за съжаление отива в богати държави, а не в бедни. Основната цел е да се продължи износът на зърно към бедни страни.

От една страна санкциите срещу Русия са в сила, фактът, че зърнените доставки отиват в страни, които налагат тези санкции, е притеснителен за Путин.

Двамата искаме и от Русия да се изнася зърно. Това е нашето очакване, а по този въпрос има забавяне."

Турция, заедно с ООН, беше посредник за споразумението Русия да позволи кораби със зърно да товарят безопасно на украинските черноморски пристанища. Срокът на действие на това споразумение е 120 дни и ще изтече в края на ноември.

Вчера Путин заяви, че то трябва да бъде ограничено - защото не способства за увеличаване на износа на руско зърно и торове, а украинските продукти, вместо за най-застрашените от масов глад държави, се карат приоритетно в Европейския съюз и в Турция.

Специалната координационна група за наблюдение на спазването на споразумението докладва, че едва около 30 процента от общия товар на вече близо 100 кораба с украински зърнени култури са били за бедни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай