Катастрофиралият F-35 - истински кошмар за САЩ

Турция може да се откаже от изтребителите F-35

Катастрофиралият F-35 - истински кошмар за САЩ | StandartNews.com

Опасенията на американците са, че може да бъде открит от Русия или Китай

Инцидентът с американския изтребител F-35A, принадлежащ на японските въоръжени сили, може да представлява сериозна заплаха за Съединените щати. Това се посочва в статия на американското издание War is Boring.

Високотехнологичният американски изтребител падна на 84 мили от източния бряг на префектура Аомори в Тихия океан.

"Има опасения, че той може да бъде открит от руски или китайски военни кораби, които патрулират района", се казва в статията.

Наблюдателите от американското издание цитират думите на бившия служител на Комитета за международни връзки на Сената на САЩ Том Мур, който смята, че Москва и Пекин ще направят всичко възможно да намерят останките на изтребителя.

"Китай и Русия са склонни да платят скъпо, за да получат загубения F-35 от Япония", пише той на своята страница в Twitter.

Изчезналият самолет е бил на учение с три други стелт изтребителя. Към днешна дата съдбата на пилота е неизвестна. Статия в издание на Business Insider гласи, че полетът на F-35A е извършен от опитен пилот, който има повече от 3200 летателни часа зад гърба си, включително 60 часа на новите стелт изтребители.

Генерал-лейтенантът, пенсионер от американските военновъздушни сили, Дейвид Дептул се опасява, че Русия и Китай ще могат да получат падналия F-35A, а това, според него, може да бъде истински кошмар за американските военновъздушни сили.

„Ако Русия или Китай, които поддържат тежко военноморско присъствие в региона, първи открият самолета, бъдещето на авиацията в САЩ може да приключи дори преди да започне“, се казва в статия на Business Insider. Наблюдатели от изданието смятат, че Москва и Пекин имат всички възможности да намерят първи падналия самолет. В този случай КНР и Руската федерация ще получат съкровищница от тайни за най-скъпата оръжейна система в света.

По-рано "ПолитРосия" разказа, че по мнението на военния експерт Владимир Орлов Турция може да се откаже от американските F-35 в полза на Су-57, тъй като руските изтребители са способни да изпълняват огромен спектър от задачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай