Къртицата Манинг - предател или герой

Информаторът на "Уикилийкс", редник Брадли Манинг, зад решетките за 136 г.

Къртицата Манинг - предател или герой | StandartNews.com

Историята на "къртицата" на "Уикилийкс", 25-годишния американски редник Брадли Манинг, силно ми напомня една психодрама в древна Гърция. През четвъртия век пр.н.е. младежът Херострат от Ефес запалва храма на богинята на лова Артемида, за да се прочуе и да остане в историята. Манинг също се прочу. Без него сайтът "Уикилийкс" нямаше да го има, а основателят му Асандж нямаше да е световно известен. Асандж трябва да благодари на редник Манинг, който като "специалист първи клас" по анализ на служебна информация в базата Хамер край Багдад му предава през 2008-2009 г. половин милион съобщения от войните в Ирак и Афганистан и четвърт милион грами на американската дипломация. Тези данни разтърсиха и разтревожиха политическия и военния елит в САЩ и управляващите в десетки други страни. В държавните институции на САЩ трескаво заобсъждаха какви мерка да се предприемат, за да се спрат в бъдеще течовете на държавни тайни, засягащи сигурността на държавите и живота на редица хора.
В сряда Манинг се размина с най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна. Военен съд му наложи 136 години, което обаче след време подлежи на промени при определени условия.

Прокуратурата смята, че Манинг косвено е "съучастник на враговете" на Америка, макар че целта му е била просто да получи евтина популярност. Това заключение навежда на паралели между Манинг и Херострат.

Заключението на прокуратурата се базира и на житието на младежа. Брадли има нерадостно детство. Растял е в семейство с разведени родители, изолиран от връстниците си, както и от военните, с които по-късно служи в Ирак. Съучениците му в Уелс, откъдето е майка му, се подигравали на невзрачния младеж с дребен ръст от 157 сантиметра и 47 килограма. Освен това още по това време Брадли се отдава на хомосексуалност. Изолацията му се задълбочава в армията, където отчуждението му се засилва и той потъва в света на виртуалността. Животът му протича в интернет. В мрежата той започва кореспонденция с бившия хакер Адриан Ламо, известен с уменията му да прониква в мрежите на Майкрософт и Яху. Манинг се хвали на Ламо, че е копирал документи от секретна база данни, до която има достъп. Постепенно Брадли става все по-откровен и разкрива на Ламо, че пуска материали към Джулиан Асандж. Това подплашило бившия хакер с дебело съдебно досие. Той се опасявал да не бъде хванат и съден за съучастничество с Брадли и побързал да го издаде на властите, които го арестуват през май 2010 г.

За властите в САЩ Брадли Манинг е предател, който с действията си обслужва враговете на САЩ. За противниците на правителството, пацифисткото движение и защитниците на свободния интернет обаче редникът е "герой, храбър млад човек и идеалист", който участва в "пробуждането на американския народ"."Смятам, че хората трябва да знаят истината, защото без тя да се знае, обществото не може да взема решения", обясни мотивите си на действия Манинг. Във Фейсбук е създаден комитет в негова подкрепа, в който участват 12 000 души. За феновете му делото срещу Менинг е "Дело на века". Носителката на Нобелова награда за мир, ирландката Мейрид Къриган, предложи да се даде Нобел и Брадли Мининг. Впечатляващите разкрития на секретни документи чрез "Уикилийкс" помогнаха да се сложи край на войната в Ирак и могат да помогнат да се предотвратят конфликти в други региони", смята Къриган. Нобелистката свързва и демократичните промени в Близкия изток, смяната на старите авторитарни режими с разобличенията на "Уикилийкс", доставени от Манинг.

А каква е поуката от случая с редник Маниг? Тя е, че властовите структури в САЩ и по света явно трябва да вземат нови съответстващи на интернет епохата мерки за съхраняването на секретната информация, която е важна за сигурността на обществото. А дали въобще в новото време е възможно да се реши този проблем?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай