Канят Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

За това са се договорили президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция - Еманюел Макрон

Канят Русия на срещата на Г-7 през 2020 г. | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп е приел предложението на френския държавен глава Еманюел Макрон да покани Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в САЩ и, както се очаква, този въпрос ще бъде повдигнат на форума на „голямата седморка“ през тази седмица в Биариц, съобщи в „Туитър“ журналистката от CNN Кайли Атууд, позовавайки се на източници в американската администрация, предава РИА Новости.

По-рано Тръмп заяви, че няма да възрази срещу завръщането на Русия в групата на седемте водещи страни и възобновяването на работата на тази група във формат Г-8.

По думите на Атууд, високопоставен източник от Белия Дом е съобщил, че в хода на телефонен разговор, състоял се във вторник, Тръмп и Макрон са се съгласили, че Русия трябва да бъде поканена на срещата на Г-7 догодина. При това журналистът отбелязва, че идеята е била на президента на Франция.

На уточняващ въпрос, планирали се в хода на преговорите лидерите на двете страни да обсъдят хипотетично превръщане на Г-7 в Г-8, Путин заяви, че Москва не си го поставя „като самоцел“.

Русия спря да бъде част от срещата на седемте водещи страни по света след събитията в Крим и Украйна през 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай