Камерън подкрепи САЩ за удари в Сирия

Камерън подкрепи САЩ за удари в Сирия | StandartNews.com

Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън заяви в сряда, че според него сирийското правителство ще използва химическо оръжие срещу собствения си народ отново, ако САЩ се откаже от военните удари, предаде Ройтерс.

Попитан от депутат от опозицията дали ще настоява за прекратяване на огъня в Сирия, а не за "бомбардировка", Камерън заяви пред парламента, че американският президент Барак Обама е издал ясно предупреждение към Сирия.

"Обама постави много ясна червена линия, че ако е имало употреба на химически оръжия нещо трябваше да се случи. Да поискате от президента на Съединените щати след като направи това предупреждение ... мисля, че би било много опасно предложение, защото ще видите повече упореба на химически оръжия атаки от режима. "

Камерън повтори, че Великобритания няма да взема участие в каквито и да е военни действия срещу Сирия, след като той загуби парламентарния вот по въпроса миналата седмица, но заяви, че светът все още е задължен да приеме твърда линия срещу "отвратителната" употреба на химически оръжия от страна на режима на Асад.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи като задача на световната общност да възвърне мира и спокойствието в Сирия, защото сирийският народ е заслужил това.

В реч пред студентите от Санкт Петербургския държавен университет, генералният секретар на ООН, отбеляза, че се надява да обсъди сирийската тема на срещата на „Г-20" в Санкт Петербург, която ще се проведе на 5 и 6 септември.
„Само политическо разрешение на проблема, а не въоръжено противопоставяне ще помогне да върнем мира в страната и да съхраним живота на хората" подчерта Бан, цитиран от Интерфакс.

Междувременно, заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад призова съседните страни да се въздържат от участие във военна операция срещу Дамаск, предаде Интерфакс.

„Дамаск ще нанесе ответен удар не само по Израел, но също така и по Йордания и Турция ако тези държави по някакъв начин вземат участие в евентуална военна операция срещу Сирия. Когато започне войната, никой няма да може да контролира ситуацията. Считаме, че всяка атака срещу Дамаск ще донесе хаос в целия регион, а и не само в него. Турция и Йордания трябва два пъти да помислят преди да вземат участие във военни действия срещу Сирия ", заяви Микдад.

Микдад призова американските конгресмени да не одобряват удара по Сирия, предложен от американския президент Барак Обама.

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган потвърди готовността на Анкара да участва във всяка чуждестранна коалиция срещу сирийското правителство.

Той заяви това преди излитането си за Русия, където ще участва в срещата на Г-20 в Санкт Петербург.

Ердоган не навлезе в подробности дали Турция ще участва във военна коалиция и ще съдейства за военната операция срещу Дамаск, отбелязвайки само, че "условията още на се обявени". "По-рано говорихме, че сме готови да се присъединим към всяка антисирийска коалиция и я смятаме за коалиция на желаещите", каза той.

Относно прозвучалите по-рано заплахи от Дамаск, че ще удари Турция и че заради нападението срещу Сирия в региона ще избухне война, Ердоган посочи, че Анкара винаги е готова за подобно развитие на събитията. "Естествено, не знам доколко за това е готова самата Сирия. Не разбирам, въз основа на какво почиват подобни изказвания. Сирийският народ преживява днес много сериозна управленска криза", каза той.

Ердоган добави, че срещата на Г-20 ще се превърне в "основна платформа" за решаването на международните въпроси. Премиерът възнамерява да обсъди сирийската тема и с президента Владимир Путин, и с лидерите на останалите държави, които ще вземат участие във форума на върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай