Камерън дава рицарска титла на фризьорка

Камерън дава рицарска титла на фризьорка | StandartNews.com

Бившият британски премиер Дейвид Камерън е предложил десетки свои приближени за рицарски звания, включително стилистката на жена си и фризьора на бившия финансов министър Джордж Озбърн. Активисти на кампанията за оставане в ЕС също са сред предложените за почести. Това става ясно от неофициален списък с имена, публикуван от в. "Сънди Таймс". Предлагането на кандидати за почетни звания е право на всеки отиващ си премиер и традиция в британската история, но настоящият списък скандализира местните медии.

Сред предложените за рицарско звание е Изабел Спиърман, бивш пиар на модна къща, назначена за специален съветник на съпругата на Камерън. Задачата й в последните години била да помага на Саманта да организира приеми и да й избира тоалетите за официални прояви в страната и в чужбина. Теа Роджърс, един от най-близките хора на Озбърн, също е в списъка. Миналата година името й нашумя с това, че той й увеличи заплатата с 4 %, докато призоваваше за замразяване на възнагражденията в публичния сектор. Официалната позиция на Роджърс бе шеф на кабинета на Озбърн, но според запознати тя е отговаряла и за характерната му прическа, както и за неговата диета.

Десетки бивши и настоящи сътрудници на Камерън, включително министри, зам.-министри и секретари също са предложени за почести. Основната част от тях са агитирали за оставане в ЕС по време на кампанията преди референдума. Между тях е Филип Хамънд, бившият външен и настоящ финансов министър, както и самият Озбърн, който месеци наред плашеше британците с бюджетни съкращения при Брекзит и не намери място в правителството на новия премиер Тереза Мей. Министърът на европейските въпроси при Камерън - Дейвид Лидингтън, също е в списъка. Предложен за рицарско звание е и Майкъл Фалън, министърът на отбраната, който запази поста си и в правителството на Мей.

Предложени за почести са и двама донори на консервативната партия – бизнесмените Иън Тейлър и Андрю Кук. Тейлър е шеф на компанията "Витол Ойл", дарил стотици хиляди лири на партията. За Кук се знае, че е финансирал с 250 000 паунда кампанията за оставане в ЕС, а през последното десетилетие е налял в консервативната партия над 1 милион.
Списъкът предизвика скандал в британските медии и доведе до призиви към Мей да блокира предложенията. Тя обаче обяви, че подобно действие ще бъде лош прецедент и не смята да се намесва. Процедурата предвижда предложените имена да бъдат одобрени от парламентарна комисия, а формално званията се присъждат от кралицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай