Какво става в Сърбия? Армията в бойна готовност

Напрежението между Косово и Сърбия се върна

Какво става в Сърбия? Армията в бойна готовност | StandartNews.com

По заповед на президента на Сърбия Александър Вучич степента на бойна готовност на сръбската армия е повишена заради ситуацията в Косово. Това заяви министърът на отбраната Милош Вучевич пред телевизия „Хепи”, цитиран от БГНЕС.

Сърбия е сериозна държава и затова никой не трябва да играе "военни игри" с нея.

„Не можем да сме спокойни и сме за диалог“, посочи министърът.

Той каза, че армията е готова да изпълни всяка заповед на Вучич, който е неин главнокомандващ, защитавайки всички граждани на Сърбия, включително сърбите в Косово, „и никой не трябва да се съмнява в това“.

Сърбия е за диалог. „По-добре е да преговаряме хиляда дни, отколкото да прекараме един ден в окопите“, каза Вучевич.

Той предупреди, че когато Сърбия говори за мир и стабилност, това не означава, че е слаба или страхлива. Нейната армия е многократно по-силна от преди, но може да действа в съответствие със заповедите на държавния глава. 

Напрежението между Косово и Сърбия се върна

Косовската полиция връчи днес на граничния пункт Ярине първото предупреждение за пререгистриране на автомобил със сръбска регистрация с косовска, съобщи сайтът КосСев от Северно Косово. Това става няколко минути след изтичането на срока и влизането в сила на първата фаза от прилагането на правителственото решение за пререгистрация, предаде БТА.

Предупреждението е връчено на жена, управляваща автомобил със сръбска регистрационна табела "КМ". Тя заяви кратко пред репортер на Косова онлайн, че не е имала неприятности на пункта и че полицаите са й дали документ, в който се посочва какви стъпки ще бъдат предприети за справяне с тези, които не пререгистрират автомобилите си от сръбски на косовски номера.

Властите в Косово прилагат от днес решението на правителството за поетапна пререгистрация, което на първия етап, до 21 ноември, означава издаване на предупреждения за неправилно регистрирани превозни средства.

Във втората фаза, от 21 ноември до 21 януари, ще бъдат налагани глоби от по 150 евро, а от 21 януари ще има пробни табели за още два месеца, след което от 21 април няма да бъдат разрешени други регистрационни номера в Република Косово.

Представители на САЩ и ЕС призоваха миналата седмица премиера Албин Курти да удължи крайния срок с още 10 месеца. Правителството на Косово обаче реши в петък, три дни преди крайния срок - 31 октомври, да изпълни решението си за поетапна пререгистрация, пише Марица.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай