Какво спъва преговорите за евроембарго за руския петрол

Има разногласия между Еврокомисията и Унгария

Какво спъва преговорите за евроембарго за руския петрол | StandartNews.com

Преговорите за европейско петролно ембарго срещу Русия буксуват заради разногласията между Еврокомисията и Унгария относно финансовите компенсации, искани от Будапеща за евентуален отказ от руския петрол, съобщава Ройтерс.

Според агенцията един от вариантите, предлаган от унгарската страна - в ембаргото да не бъде включвани доставките по нефтопроводи, е твърдо неприемлив за Брюксел.

Като алтернатива на този вариант унгарците искат компенсации, за да разширят петролопровода от Хърватия и да бъдат преустроени две рафинерии в Унгария и Словакия, които сега могат да работят само с руски нефт.

Единият спор е за исканата сума. Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че за да се освободи от руските енергоизточници, на Унгария ще се нуждае от 18 милиарда евро. Днес обаче унгарските преговарящи говорят за 750 милиона евро.

Вторият спор е за съвместимостта на унгарските искания с правилата за конкуренцията в ЕС

От Брюксел отдавна гледат благосклонно на евентуално разширяване на тръбата от Хърватия, но смятат, че модернизирането на рафинериите с европейски фондове би било нечестно спрямо търговските конкуренти, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай