Какво ще стане с английския паунд след смъртта на Елизабет II

Тя беше изобразена на банкнотите на нацията повече от 60 години

Какво ще стане с английския паунд след смъртта на Елизабет II | StandartNews.com

Милиарди банкноти и монети с портрета на кралица Елизабет II ще бъдат заменени след нейната смърт.

В продължение на почти 70 години изображението на кралицата се появява на монетите на Обединеното кралство, с различни портрети на нейния профил, запечатващ лика ѝ във времето, казва Си Ен Ен.

Тя беше изобразена на банкнотите на нацията повече от 60 години, с което стана първият британски монарх, чийто лик беше поставен не само върху монетите.

Нейният портрет е изобразен и върху валутата на няколко страни, които преди са били под британско управление, информира bTV.

От 1953 г., една година след като кралицата зае трона, монетите на Великобритания сменят пет различни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната за пръв път през 1960 г.

сега Централната банка на Англия, която печата банкнотите на страната, и Кралският монетен двор, са изправени пред сложната задача да изтеглят тази валута от обръщение и да я заменят с пари, носещи портрета на крал Чарлз III.

Във Великобритания има повече от 4,7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 млрд. паунда, според Централната банка. В обращение има и около 29 млрд. монети, съобщи Кралският монетен двор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай