Какво ще се случи с принц Чарлз, ако кралица Елизабет умре

Принц Чарлз се подготвя за деня, в който ще стане крал, от деня, в който се е родил

Какво ще се случи с принц Чарлз, ако кралица Елизабет умре | StandartNews.com

Принц Чарлз се подготвя за деня, в който ще стане крал, от деня, в който се е родил, и тъй като здравето на неговата майка и настоящ монарх кралица Елизабет е сериозно влошено, този момент може скоро да настъпи. Има някои често срещани погрешни схващания за това какво означава смъртта на настоящия монарх за престолонаследника и какво се случва непосредствено след това. Стандарт се порови за отговорите.

Кога Чарлз става крал?

В момента, в който кралица Елизабет почине, принц Чарлз ще стане крал. Въпреки че някои неправилно смятат, че Чарлз ще стане крал едва след като бъде провъзгласен за такъв от т.нар. Съвет по наследяването или докато не бъде коронясан при коронацията си. Според стария британски закон Rex nunquam moritur - Кралят никога не умира. Това не означава, че монархът царува дори след смъртта, а е по-скоро признание, че докато монархът може да умре, управлението трябва да продължи.

Ще се промени ли името на Чарлз, след като стане крал?

След като стане крал, Чарлз ще има възможност да промени името си. Той може да избере да царува като крал Чарлз III, въпреки че има някои негативни конотации с това име благодарение на един от предците на Чарлз, който както знаем от историята е обезглавен. Някои британски монарси са използвали алтернативни имена при възкачването си на трона, като крал Едуард VII и крал Едуард VIII, известни на близките и семействата си съответно като Албърт и Дейвид. Пълното име на принц Чарлз е Чарлз Филип Артър Джордж, така че той може да избере някое от четирите.

Какво се случва с титлата принц на Уелс?

След като стане крал Чарлз вече няма да носи титлата „принц на Уелс“, въпреки че все още не е определено дали собственият му наследник, принц Уилям, ще получи названието на негово място. „Принц на Уелс“ не е наследствена титла, за разлика от титлата херцог на Корнуол и херцогството на Корнуол, които Уилям ще наследи. Като крал Чарлз ще реши дали титлата на принц на Уелс да бъде прехвърлена на Уилям. 

Смъртта на кралица Елизабет ще доведе до много промени наведнъж за кралското семейство и въпреки че това е момент, за който принц Чарлз и Уилям са прекарали живота си в подготовка, посрещането на този момент е съвсем друго нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай