Какво измисли Байдън, за да спре банковите фалити

Президентът е изправен пред разделен Конгрес

Какво измисли Байдън, за да спре банковите фалити | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън обяви банковата система на САЩ за „безопасна“ и обеща по-твърда банкова регулация. Обръщението му дойде по повод втория по големина банков фалит в САЩ – на Silicon Valley Bank, а след него последва още един – на нюйоркската Signature Bank.

"Американците могат да имат доверие, че банковата система е безопасна, Вашите депозити ще бъдат там, когато имате нужда от тях“, отправи послание Байдън.

Американските регулатори бяха принудени да се намесят с поредица от спешни мерки след фалита на двете банки, за да не бъде предизвикана по-тежка и мащабна криза.

Мениджърите на банките ще бъдат уволнени, обяви Байдън, а инвеститорите ще загубят пари.

Те съзнателно поеха риск и когато рискът не се изплати, губят, губят парите си. Така работи капитализмът“, каза той.

Байдън също обеща нова регулация след най-големия банков фалит в САЩ от финансовата криза от 2008 г. насам.

Ще помоля Конгреса и банковите регулатори да засилят правилата за банките, за да намалят вероятността този вид банков фалит да се случи отново и да защитят американските работни места и малкия бизнес“, каза той.

Президентът обаче е изправен пред разделен Конгрес, който е малко вероятно да одобри по-строги нови правила.

Неговият икономически екип работи с регулаторите през уикенда по мерките, които включват гарантиране на депозити в двете банки, създаване на нов механизъм, който да даде на банките достъп до спешни фондове, и улесняване на банките да вземат заеми от Федералния резерв при извънредни ситуации.

Тези ходове изпратиха вълни на облекчение в Силициевата долина, но то бе краткотрайно, тъй като кризата постави на изпитание доверието във финансовата система на САЩ. Останаха и опасенията, че последствията ще разтърсят световните пазари през следващата седмица.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ заяви в понеделник, че е прехвърлила всички депозити в Silicon Valley Bank към новосъздадена мостова банка и че всички вложители ще имат достъп до парите си от понеделник сутринта.

В светлината на прожекторите

Правилата, въведени след като банките в САЩ предизвикаха глобална финансова криза през 2008 г. с агресивно ипотечно кредитиране, бяха частично отменени през 2018 г. при бившия президент Доналд Тръмп.

Промените в закона Дод-Франк, настоявани от републиканците, повишиха прага, при който банките се считат за системно рискови и подлежат на по-строг надзор – от 50 на 250 млрд. долара. Фалиралата банка от Силициевата долина имаше активи от 209 милиарда долара в края на миналата година.

Байдън, е изправен пред разделен Конгрес, след като републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари, а новите банкови разпоредби на САЩ може да се окажат трудна сделка.

"Перспективите за законодателство в този поляризиран политически свят са много ниски“, каза пред Reuters Джон Кофи, професор в Юридическия факултет на Колумбийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай