Неделя,

Какво е влиянието на Путин в Европа? Говори дясната ръка на Навални

От: Агенция Стандарт -
5011
Какво е влиянието на Путин в Европа? Говори дясната ръка на Навални
A
A
A

"Идентифицирахме 6 000 души, за които считаме, че имат съществен принос за войната. Това са хора, които със своите преки и косвени действия направиха тази война възможна - те са ключови служители на Путин, ключови пропагандисти или ключови корупционери, които подкрепят войната и подстрекават към война". Това заяви дясната ръка на Навални Леонид Волков в интервю за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Тези хора са отговорни за настоящата ужасна ситуация, за ужасната война и ние искаме на първо място те да усетят страданието. Искаме те да бъдат санкционирани, да не могат да влизат в Европа, да изгубят активите си в Европа. Но освен това, ние смятаме, че наложените им санкции вероятно ще допринесат за появата на повече пукнатини в кръга на Путин. Защото за първи път нашето предложение включва не само върхушката, но и средните нива - заместник министри, областни управители, хора от управлението и средния ешалон в държавните агенции. За тях къщата им в България или вилата им във Франция, или хижата им в Латвия са не само начин за укриване на парите, които са откраднали, но и техния пенсионен план. Това е целият им живот. Те вероятно са откраднали няколко милиона евро и са ги вложили в някакъв недвижим имот. Реалният шанс те да не могат повече да пътуват и да се възползват от парите си за пенсия - може да повлияе на преценките им, може да повлияе на подхода им", допълни той.

"Вътрешният кръг на Путин се състои от най-близките му приятели, които са учили и са работили заедно с него. Всички те са около 70-годишни, но средният ешалон в управлението на Путин са много по-млади хора. Те трябва да мислят за живота си след Путин, те трябва да знаят", категоричен е Волков.

Попитан какви постове заемат те днес, той отговори: "Ключови позиции в армията, в пропагандата, в системата за масови репресии. Разбира се, в системата на корупцията. Тези хора вече са започнали да мислят какво ще е тяхното бъдеще след Путин. Дали те ще бъдат считани за военнопрестъпници или за хора, които нямат нищо общо с този режим. Мнозина от тях ще направят всичко възможно, за да избегнат включването им в списъка със санкционираните. Те ще подадат оставки, публично ще осъдят войната, ще напуснат страната. Това ще направи руския режим по-малко ефикасен и по-слабо успешен."

Той подчерта, че има около 1100 руски граждани общо във всички списъци на санкционираните.

"Говорим за различни списъци - европейските списъци по закона "Магнитски", украинските списъци, свързани с войната, има американски списък "Магнитски", канадски, украински, британски, австралийски, японски, новозеландски. Те донякъде се припокриват, но имат и различия. Така че, като цяло има около 1 100 души", поясни той.

"Путин разполага с огромна, но подценявана мрежа на влияние в Европа. Герхард Шрьодер и Карин Кнайсел са само два много явни примера, но има още много. Путин има нещо като истинска колекция от членове и бивши членове на европейски правителства, които обслужват неговите държавни компании като Франсоа Фийон. Бившият френски министър-председател е член на Управителния съвет на "Зарубежнефт". Сред останалите има и един бивш министър-председател на Финландия. Освен това, има много други членове на Европейския парламент, членове на национални парламенти, които явно получават заплати от Путин. Хората, които през 2014 посетиха Крим и после усилено се потрудиха да обяснят на Запада, че референдумът, оправдаващ анексирането на Крим, е бил перфектен и наистина демократично проведен. Да, наистина мрежата на влияние на Путин на Запад трябва да бъде внимателно разтурена и това е отделен голям проект", коментира още Леонид Волков.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички