Какво е Умра и кога се практикува?

Само за 2019 г. в Саудитска Арабия за Умра са пристигнали 19 млн. поклонници

Какво е Умра и кога се практикува? | StandartNews.com

Стотици мюсюлмански поклонници пристигнаха в най-свещеното място на исляма в Саудитска Арабия за т.нар. "малко" поклонничество - Умра - седем месеца след прекратяването на ритуала заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Около 6000 поклонници на ден, живеещи в саудитското кралство, ще могат да изпълняват свещения ритуал в Мека по специална постепенна програма, която има за цел да предотврати разпространението на вируса. Снимки в саудитските медии показаха днешните поклонници с маски на лицата и спазващи дистанция един от друг да обикалят около Кааба - свещената постройка във вид на куб в двора на голямата джамия в Мека.

Според програмата на поклонници от чужбина ще бъде разрешено да пристигат в Саудитска Арабия за Умра от 1 ноември. Такова разрешение ще получават 20 000 мюсюлмани чужденци на ден. Саудитското министерство на Хаджа и Умрата въведе от 27 септември специално мобилно приложение, чрез което поклонниците могат да се регистрират и да си запазят ред за участие в ритуала.

Още в първите дни след пускането на приложението са издадени над 108 000 разрешения за участие в Умрата, твърдят саудитски медии, цитирани от ДПА.

Обичайно милиони мюсюлмани от цял свят се стичат ежегодно в Саудитска Арабия за ритуала Умра, който може да се изпълнява по всяко време на годината за разлика от главния ритуал Хадж, който е свързан с конкретни дати в ислямския календар. Само за 2019 г. в Саудитска Арабия за Умра са пристигнали 19 млн. поклонници.

Заради въведените строги карантинни ограничения в тазгодишния Хадж пред юли участваха много малко поклонници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай