Рисковете на аборта - внимавайте

Увеличава смъртността при жените

Рисковете на аборта - внимавайте | StandartNews.com

Американски учени са установили, че при жените с аборти съществува 19% по-висок риск от преждевременна смърт - кардиоваскуларен риск, показват резултатите от научно проучване, публикувано в научното списание BMJ.

Авторите на работата са стигнали до такива изводи, след като са проучили данните от медицински наблюдения на над 100 000 американки за периода от 1993 до 2017 г. и са сравнили факторите, които потенциално влияят на здравето им, включително хранителни навици и начин на живот

Най-изложени на повишен риск от ранна смърт са тези жени, които са имали няколко спонтанни аборта (три или повече), както и тези, които са направили аборт в началото на репродуктивния период от живота си.

В същото време връзката между спонтанен аборт и преждевременна смърт е най-изразена в случаите на смърт от сърдечно-съдови заболявания – тя се наблюдава при 48% от жените.

"Необходими са повече изследвания, за да се установи как спонтанният аборт е свързан в дългосрочен план със здравето на жените, коментират експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай