Как папагал спаси семейство от смърт под руините в Турция

Птицата е станала за талисман от жителите на временното жилище

Как папагал спаси семейство от смърт под руините в Турция | StandartNews.com

Семейство в Турция е било събудено от необичайни звуци, издавани от папагала, на 6 февруари, съобщиха турски медии. Хората са били събудени навреме, за да избягат от дома си, минути преди земята да започне да се тресе в Пазарджък, епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8, което удари Южна Турция преди две седмици.

„Половин час преди земетресението, папагалът издаде странен шум през нощта. Махаше с крила и скачаше в клетката“, каза 17-годишният Мустафа Цимен пред държавната информационна агенция Anadolu, пише Флагман.

Шумът събужда семейството от съня им, така че те успяват да се втурнат към вратата, щом трусовете започват. „Благодарение на птицата земетресението не ни хвана да спим“, допълни Мустафа. Семейството купува бебето папагал Мейвис преди три месеца и дотогава животното не пеело много.

Момчето разказа, че кучетата, които семейството е хранело извън дома си, също са започнали да издават "странни звуци" преди земетресението, което разруши хиляди домове и отне повече от 44 000 живота в Турция и Сирия.

Мустафа обясни, че на Мейвис е било позволено да излиза от клетката си и е приятелски настроена към хората. По думите му птицата е станала за талисман от жителите на временното жилище, където семейството му е отседнало.

Претърсвайки развалините, спасителите откриха и кучета, котки и други домашни любимци, оцелели след опустошението от земетресението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай