Как комшиите посрещат православния Великден?

В Сърбия властите разшириха полицейския час до продължителните 84 часа

Как комшиите посрещат православния Великден? | StandartNews.com

Православният Великден провокира съпротива и напрежение в консервативната Сръбска православна църква, като част от нейните свещеници не искат да спазват ограниченията, които имат за цел да спрат пандемията от коронавируса.

В Сърбия властите разшириха полицейския час до продължителните 84 часа, стартиращи днес следобед, в опит да ограничат контактите през празничния уикенд. Страната изглежда контролира разпространението на болестта, но само чрез налагане на радикални ограничения за движението и контактите.

След съобщението за удължения полицейски час, Светият синод поиска петчасово изключение, за да може хората да присъстват на сутрешната литургия - стъпка, която бе посрещната с критики от други.

Това принуди сръбският президент Александър Вучич да проведе телефонен разговор с главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней в сряда и да му окаже натиск да накара свещениците да се съобразят с ограниченията. В разговора Вучич "е подчертал, че разбира нуждата на хората и на църквата да празнуват най-големия християнски празник", но "със сигурност Сръбската православна църква ще спази предписаните мерки и ще участва в борбата с Ковид-19". По-късно вечерта патриарх Ириней каза, че трябва да бъде направено всичко, "за да си помогнем и да помогнем и на другите да разберат и да подкрепят усилията и програмите на компетентните институции, които полагат усилия да ни защитят от инфекцията".

Но, на следващата сутрин свещеник отслужи литургия пред тълпа вярващи в двора на църква в Белград, след което позволи на всеки от тях да влезе в църквата и да целуне иконите.

"Влезте вътре, буквално един по един и целунете само една икона, не целувайте всички икони", бе чут да казва свещеникът по високоговорител.

Това се случи въпреки забраната за събиране на повече от двама души на едно място.

Ненад Чанак, лидер на малка партия, която е част от управляващата коалиция, нарече това в туит "биологичен тероризъм" и призова полицията да разгони неразрешеното събиране и да арестува организаторите.

В Черна гора - последната югославска република, която се откъсна от Сърбия, Сръбската православна църква отдавна е във фокуса на напрежението.

Великденските празници отново го разпалиха, след като през март вирусът сложи край на продължаващи от месеци протести за статута на Сръбската православна църква в Черна гора.

Прозападно ориентираните власти в Черна гора смятат, че Сръбската православна църква се меси във вътрешните работи на републиката и служи за инструмент на Белград.

На този фон Черна гора обеща строго да приложи забраната за публични събирания по време на Великден.

"Богослужението ще се извършва без присъствие на вярващи, а полицията ще попречи на всеки, който застрашава общественото здраве", заяви високопоставен представител на полицията.

Това предизвика гневната реакция на главата на черногорския диоцез на Сръбската православна църква митрополит Амфилохие. "Ние не сме наивни и виждаме, че мнозина използват това, за да обслужат политическите си цели", заяви той в интервю за в. "Дан" в четвъртък.

Амфилохие бе задържан за кратко в неделя и може да му бъдат предявени обвинения, след като заедно с няколко други свещеници отслужи литургия в присъствието на вярващи в нарушение на забраната за публични събирания.

Църквите в останалите преобладаващо православни държави също трябваше да се адаптират към ограниченията, като по-голямата част се съобразиха без протести.

В Русия и Украйна са наложени ограничителни мерки, но църквите остават отворени. Тази седмица Украйна затвори най-прочутия си манастир - Киевско-Печерската лавра, след като много хора се заразиха с вируса там.

В Гърция полицията обяви, че ще проверява пътуващите по магистралите и ще използва дронове и хеликоптери в Атина и други градове, за да гарантира спазване на забраната за пътувания по Великден, съобщи в. "Катимерини".

Румънската православна църква нареди всички богослужения да бъдат без присъствие на миряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай