Как камериерката Кеке от Кот д'Ивоар стана депутат във Франция

Рашел беше лицето и лидерът на емблематичната стачка на камериерките от парижкия хотел "Ibis Batignolles", продължила 22 месеца

Как камериерката Кеке от Кот д'Ивоар стана депутат във Франция | StandartNews.com

Една френска камериерка, родена в Кот д'Ивоар, проби системата и стана депутат във Франция. Рашел Кеке, борец за правата на жените работнички, чернокожата с ослепителната усмивка, превърнала се в нейна запазена марка, се трансформира в една от сензациите на френските парламентарни избори.

Кеке детронира бившия спортен министър на президента Макрон - Роксана Марачинеану, в битката за депутатското място в район Вал дьо Марн за Националното събрание.

"Това е голяма гордост за всички чистачки и камериерки", признава Рашел, която се бори срещу дискриминацията и за правата на жените, а за сензационната й победа вече разказаха "Льо Фигаро" и "Льо Монд", пише dir.bg.

47-годишната Рашел е от партията на Жан-Люк Меланшон, а за нея лидерът на "Непокорна Франция" каза още на първия тур: "Не са нужни само млади хора, за да направят добра парламентарна група, трябват хора като Рашел Кеке".

Рашел, която се радва на голяма подкрепа и симпатия от левите избиратели в страната, получи 50,30% от гласовете на хората в своя район и заяви, че е горда да представя камериерките и чистачките във френската асамблея.

Именно Рашел беше лицето и лидерът на емблематичната стачка на камериерките от парижкия хотел "Ibis Batignolles", продължила 22 месеца - между 2019 и 2021 г., припомнят френските медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай