Сряда,

Извънредно положение: Русия гори

От: Агенция Стандарт -
Извънредно положение: Русия гори
A
A
A

Руските власти обявиха извънредно положение в Република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на регионите в страната, където е въведена такава мярка, достигна 10, предаде ДПА.

Най-тежко засегната е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обхващат все по-голяма площ. Там вече горят около 745 хиляди хектара гори - повече от вчера.

С изключение на пожарите, приближаващи се към населени места, останалите са оставяни да угаснат сами поради големите размери на страната, отбелязва ДПА.Тъй като засега в Якутия не се очакват дъждове, днес беше изпратен самолет Ан-26, който посипа сребърен йодид по облаците, за да предизвика валежи. Много населени места в републиката, включително регионалната столица Якутск, са покрити с гъст дим.

Задимяване от горските пожари в Якутия е наблюдавано в 107 населени места с общо население над 490 000 души, докладва днес министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

В пет населени места, включително Якутск, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми на вредните вещества. В Якутия са регистрирани 208 огнища на пожари, от които 85 вече са локализирани. Поради силното задимяване е била спирана на работата на летището в Якутск. За борба с пожарите в региона са били изпратени допълнително три самолета Бе-200 и два хеликоптера Ми-8 на министерството на извънредните ситуации.

Причините за пожара в Карелия може да са били бури без дъжд, както и невнимателно боравене с огън, каза Зиничев.

От началото на пожароопасния сезон в Русия са пламнали около 11 хиляди огнища. От тях 400 са активни в момента, заяви министърът на извънредните ситуации.В сравнение с миналата година е регистриран лек спад на броя и на площта на пожарите.

Тагове: Пожари Русия

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички