Извънредно положение заради еболата

Извънредно положение заради еболата | StandartNews.com

Либерия въведе специални мерки, прехвърлиха в Европа заразен испански мисионер

Цели области в Либерия и Сиера Леоне бяха блокирани заради разразилата се епидемия от ебола. Либерия обяви извънредно положение, а властите в страната предприеха сурови мерки в опит да спрат разпространението на заразата. Междувременно вирусът стигна и до Европа, след като заразен испански свещеник бе върнат в родината си. САЩ пък обявиха най-висока степен на тревога заради болестта.

Президентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф обяви извънредно положение и заяви, че мащабите на епидемията са заплаха за националната сигурност.

"Правителството и хората на Либерия настояват за извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на животите на нашия народ. В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни", посочи тя. Сърлийф предупреди, че това може да ограничи някои от гражданските свободи на населението. Малко след съобщението военните блокираха входовете към столицата Монровия за жители на западните райони, в които се разпространява епидемията. Блокираните се оплакаха, че от столицата си набавят голяма част от стоките от първа необходимост и вече има дефицити, включително на ориз, който е основна храна. В същото време от националната асоциация на здравните работници признаха, че болниците остават без персонал, тъй като голяма част от работещите в тях са избягали, защото се страхуват от вируса. Така нелекувани остават не само еболата, но и други болести като малария и тиф, за които има лек.

Междувременно блокада започнаха и властите в Сиера Леоне, които изолираха най-заразените източни райони.

По-рано вирусът бе пренесен в Европа, след като испанският свещеник Мигел Пахарес бе транспортиран в родината си. С него пристигна и монахиня, която засега не е заразена, но ще остане под наблюдение. Болният е в стабилно състояние.

Санитарните власти в САЩ пък обявиха тревога първа степен, каквато не са обявявали от 5 години, за да отговорят по-добре на епидемията от ебола. "Това ни позволява да мобилизираме ресурсите в цялата агенция, за да отвърнем на кризата", обясни Том Скинър, говорител на американските центрове за контрол и превенция на болести. Американският президент Барак Обама заяви, че засега липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната ебола. По-рано двама американци, заразени с вируса, получиха експериментален серум и състоянието им се подобрява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай