Извънредно положение в Хамбург

Бурята "Св. Юда" взе 14 жертви в Северна Европа

Извънредно положение в Хамбург | StandartNews.com

Хамбург. Извънредно положение заради силната буря „Свети Юда" бе обявено в германския град Хамбург. Това съобщава германското издание „Хамбургер абендблат". Стихията премина и през Великобритания и Холандия.

Около 140 дървета бяха повалени от силния вятър по улиците на Хамбург. Те нанесоха щети на автомобилите.

Заради бурята е затворено местното летище. Много полети са били отменени и на летището в Дюселдорф.

До момента жертвите на стихията са 14 жертви. Петима души загинаха във Великобритания, шестима- в Германия, по една жертва има в Дания и Холандия. По-късно съобщиха за още една жертва във Франция. 

Бурята, която премина през Северна Европа, е силна колкото ураган. Близо 160 км. в час достигнаха поривите на съпровождащия я вятър на британския остров Уайт и в Ламанша.

Над 600 хиляди домакинства останаха без ток във Великобритания. В някои части на страната електричеството бе възстановено. Властите съобщиха, че два реактора в ядрената електроцентрала „Дъндженес" автоматично са изключили.

Бурята остави без ток и няколко латвийски градове. Около 68 хиляди души в Латвия нямаха електричество. Скоростта на вятъра в отделни региони на Латвия ще достигне 32 метра в секунда, сочат синоптици. Няма поводи за паника, съобщиха от властите и уточниха, че в болниците, комуналните служби и големите предприятия работят електрогенератори.

Днес най-вероятно стихията ще достигне северозападните райони на Русия и може да удари Санкт Петербург. Червен код за ураганен вятър е в сила в няколко държави в Северна Европа. 

Стихията бе наречена от британските метеоролози на св. Юда, който във Великобритания е почитан като застъпник на нещастните и се отбелязва на 28 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай