Извънредно! Исторически думи на Нетаняху

Какво се случи с правителството на Израел

Извънредно! Исторически думи на Нетаняху | StandartNews.com

Историческо правителство и извънредни думи на израелския президент Бенямин Нетаняху.

Израелският парламент в четвъртък одобри извънредното правителство на единството на премиера Бенямин Нетаняху, сформирано основно, за да води войната с Хамас в Газа, съобщава "Ройтерс".

Правителството, одобрено след съботната атака от войнстващата ислямистка групировка "Хама"с, която управлява ивицата Газа, спира нормалните политически правила по време на една от най-сериозните кризи в историята на Израел.

"Това е война за нашия дом, тя трябва да завърши с едно нещо - с пълна победа и смазване и елиминиране на Хамас", каза Нетаняху пред парламента. Той определи 7 октомври като "най-ужасния ден за евреите след Холокоста".

Съгласно споразумението бившият министър на отбраната Бени Ганц и членовете на неговата малка центристка партия ще се присъединят към коалицията на Нетаняху. Припомня се, че това е едно от най-десните правителства в историята на Израел, на което самият Ганц преди това ожесточено се противопоставяше.

"Ще действаме, врагът ще чуе", каза Ганц в парламента, след като положи клетва, допълва news.bg. 

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в парламента, бившият премиер Яир Лапид, отказа да се присъедини към правителството на единството, което включва крайнодесни, сред които министърът на сигурността Итамар Бен-Гвир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай