Извънреден ход от Русия! Какво поиска Лавров?

Заради катастрофата на руския транспортен самолет

Извънреден ход от Русия! Какво поиска Лавров? | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област, за който се твърди, че е превозвал украински военнопленници, съобщи БГНЕС.

По-рано руските власти потвърдиха, че самолетът се е разбил, а по-късно заявиха, че на борда му е имало 65 украински военнопленници. Украйна не е потвърдила информацията, но украинското военно разузнаване посочи, че за 24 януари е била планирана размяна на пленници.

В речта си пред ООН в Ню Йорк Лавров нарече самолетната катастрофа "терористична атака" и обвини Украйна.

Той повтори твърдението, че на борда е имало украински военнопленници, и заяви, че всички 65 души са загинали, заедно с трима руски офицери и шестима членове на екипажа.

Руският дипломат обяви, че украинската противовъздушна отбрана, действаща в Харковска област, е нанесла "фатален удар" по самолета.

По-нататък обаче той изрече откровени лъжи, като категорично опроверганите твърдения, че Украйна е инсценирала клането в Буча, при което стотици украински цивилни бяха убити от руски войници край Киев малко след началото на пълномащабната инвазия през март 2022 г.

Лавров помоли Франция, която понастоящем председателства Съвета за сигурност на ООН, да свика извънредно заседание.

Към момента Украйна нито е потвърдила, нито е отрекла официално, че е свалила самолета. От военното министерство в Киев обаче посочиха, че със същия Ил-76 са превозвани ракети за руските противовъздушни комплекси С-300.

Върховният комисариат на Украйна обяви, че Русия не го е информирала за необходимостта да се гарантира безопасността на въздушното пространство в района, както е правила при предишни размени на военнопленници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай