Неделя,

Изтеклите документи! Ролята на Румъния във войната

От: Агенция Стандарт -
2723
Изтеклите документи! Ролята на Румъния във войната
A
A
A

Изтеклите от Пентагона секретни документи, публикувани в интернет и цитирани от "Ню Йорк Таймс" и няколко румънски медии, разкриват участието на северната ни съседка в подпомагането на пролетната офанзива на Киев от логистична гледна точка. От информацията се вижда как Румъния допринася, заедно с Полша и Словения, за обучението на украинските сили и изпращането на бронирани превозни средства в Украйна, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Изтеклите документи! Сърбия отговори светкавично на обвинения

От докладите става ясно още, че Румъния е участвала активно в операции, проведени на 3, 4 и 5 март тази година на румънска територия. Те са свързани със задълбочено въздушно разузнаване, двустранно обучение с държави партньори от НАТО, които играят ключова роля в подкрепата на Украйна, и обучение със страни партньори на Алианса за военно възпиране на Русия, включително доставка на оръжие на НАТО.

ВИЖ ОЩЕ: Министър проговори за изтеклите документи, истината за Украйна

"Румъния има основна роля, свързана с доставките на оръжие от САЩ и съюзническите държави на НАТО в Европа, наблюдението на бойното поле в Украйна и подготовката на украинските войници. Изтеклите документи разкриват и дълбочината на шпионските усилия на САЩ. Информацията показва, че американските разузнавателни служби подслушват важни съюзници и колко дълбоко са проникнали Съединените щати в руските служби за сигурност и разузнаване, демонстрирайки способността на Вашингтон да предупреждава Украйна за планирани атаки”, пише "Зиаре", като се позовава на изтеклите близо 100 страници документи. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com