Изтеклите документи! Ролята на Румъния във войната

Скандалът продължава

Изтеклите документи! Ролята на Румъния във войната | StandartNews.com

Изтеклите от Пентагона секретни документи, публикувани в интернет и цитирани от "Ню Йорк Таймс" и няколко румънски медии, разкриват участието на северната ни съседка в подпомагането на пролетната офанзива на Киев от логистична гледна точка. От информацията се вижда как Румъния допринася, заедно с Полша и Словения, за обучението на украинските сили и изпращането на бронирани превозни средства в Украйна, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Изтеклите документи! Сърбия отговори светкавично на обвинения

От докладите става ясно още, че Румъния е участвала активно в операции, проведени на 3, 4 и 5 март тази година на румънска територия. Те са свързани със задълбочено въздушно разузнаване, двустранно обучение с държави партньори от НАТО, които играят ключова роля в подкрепата на Украйна, и обучение със страни партньори на Алианса за военно възпиране на Русия, включително доставка на оръжие на НАТО.

ВИЖ ОЩЕ: Министър проговори за изтеклите документи, истината за Украйна

"Румъния има основна роля, свързана с доставките на оръжие от САЩ и съюзническите държави на НАТО в Европа, наблюдението на бойното поле в Украйна и подготовката на украинските войници. Изтеклите документи разкриват и дълбочината на шпионските усилия на САЩ. Информацията показва, че американските разузнавателни служби подслушват важни съюзници и колко дълбоко са проникнали Съединените щати в руските служби за сигурност и разузнаване, демонстрирайки способността на Вашингтон да предупреждава Украйна за планирани атаки”, пише "Зиаре", като се позовава на изтеклите близо 100 страници документи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай