Израел продължава да подготвя удари срещу Иран

Израел продължава да подготвя удари срещу Иран | StandartNews.com

Тел Авив. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и израелския министър на отбраната Моше Ялон са дали нареждане на армията да продължи подготовката за потенциален удар срещу ядрените съоръжения на Иран.

Въпреки продуктивни преговори между западните сили и Иран заради ядрената програма на страната, Нетаняху обяви, че са отделени 2.9 милиарда долара за евентулното нападение, предаде Haaretz.

Депутатите, присъствали на изслушванията на парламентарната комисия по плановете на израелските въоръжени сили, казват, че според висши военни тази година между 2.9 и 3.5 милиарда долара ще бъдат инвестирани в подготовка на удари срещу Иран. През 2013 г. беше заложена приблизително същата сума.

Според някои членове на парламента армията няма особено големи основания за инвестиране на толкова много средства в подготовката на евентуални удари. Те отправиха запитване към правителството дали временното споразумение между Иран и Запада от месец ноември 2013 г. е повлияло по някакъв начин на подготовката на израелската армия.

Представители на министерството на отбраната заявиха, че са получили ясни нареждания от Нетаняху и Ялон да продължат да подготвят нападение от страна на Израел срещу ядрените съоръжения на Иран, независимо от изхода на преговорите между Техеран и западните държави.

От сключването на временното споразумение през ноември Нетаняху неведнъж заявява, че Израел не се обвързва със спазването му. През последните няколко седмици, през които текат преговори по постоянна сделка за иранската ядрена програма, израелският премиер отново заговори за едностранни удари срещу Техеран от страна на Тел Авив.

"Приятели, вярвам, че позволяването на Иран да обогатява уран е голяма грешка", каза Нетаняху по-рано тази седмица. "Това не бива да се случва. Ще вземем мерки, за да не се случи."

В реч в университета в Тел Авив Ялон заяви, че вижданията му са се изменили и е възможно да подкрепи едностранен удар на Израел срещу Иран.

Вторият кръг от преговорите за иранската ядрена програма започна във вторник във Виена, като в него участват върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, иранският външен министър Мохамед Зариф и други дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай