Израел обяви 7-часово примирие

Израел обяви 7-часово примирие | StandartNews.com

Тел Авив. Израел обяви седемчасово хуманитарно примирие в части от Ивицата Газа, което започва да тече от тази сутрин. То ще влезе в сила в 10 часа местно време ии ще продължи до 17 ч.

ХАМАС посрещна новината с недоверие. Говорителят на организацията Сами Абу Зури обвини армията, че есе опитва „да отклони вниманието от израелските кланета".

От армията обявиха, че то няма да важи за Рафа, както и че израелските сили ще отговорят, ако бъдат атакувани. Досега няколко опита за примирие, включително договорено заедно с ООН и САЩ тридневно, бяха прекратявани. В тези случаи Израел твърди, че е атакуван от ХАМАС, докато от палестинската организация обвиняват Тел Авив, че първи са започнали огъня.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки Мун определи израелската атака срещу училище под егидата на световната организация като „морално нарушение и престъпно действие". При нападението срещу сградата, в която са били приютени бежанци, в неделя загинаха поне десет души, по палестински данни. Израелската армия обяви, че се е целила в трима военизирани ислямисти, намиращи се близо до училището.

От започването на израелската операция в началото на юли са загинали 1800 палестинци, повечето цивилни, а над 9000 са ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай