Израел не допусна ЮНЕСКО в Палестина

Израел не допусна ЮНЕСКО в Палестина | StandartNews.com

Йерусалим. Израел отмени мисията на ООН в Йерусалим, според която представители на ЮНЕСКО трябваше да изследват и оценят Стария град в анексирания източен Йерусалим, предаде the Telegraph.

"Палестинците не зачитат договорките. Посещението трябваше да бъде професионално, (но) те предприеха действия, които доказаха, че политизират събитието и пречат на делегацията да се фокусира върху професионалните аспекти", заяви служител от израелското министерство на външните работи пред AFP.

Израел се съгласи на визитата през април, първата по рода си след 2004 г, след настояването на Йордания и Палестинските територии, които станаха членове на ЮНЕСКО през 2011.

Културното и религиозното наследство на региона е много силно политизирано и е сериозен проблем в отношенията между Израел и Палестинските територии. През март, Палестина потвърди устно споразумение с Йордания, датиращо от 1924г, по силата на което Йордания е отговорна за мюсулманските и християнските обекти в Йерусалим. Източната част на града беше превзета от Израел по време на войната от 1967.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай