Изпитание за Китай. Си призова за търпение

Китайският лидер с обръщение

Изпитание за Китай. Си призова за търпение | StandartNews.com

Си Цзинпин призова за търпение в реч, публикувана в момент, когато управляващата комунистическа партия се бори с тенденцията на задълбочаващ се икономически спад. Китайският лидер заяви, че западните страни са "във все по-голяма беда" заради своя материализъм и "духовна бедност", предаде Асошиейтед прес.

Речта на Си бе публикувана в теоритичното издание на партията "Цюшъ", часове след като данните от вторник показаха, че потребителската и произсодствена активност са отслабнали още повече през юли въпреки обещанията на държавата за подкрепа на затруднените предприемачи. Правителството пропусна да даде актуална информация за политически чувствителния скок на безработицата сред младите хора.

Си, който е най-влиятелният лидер на страната от десетилетия насам, призова Китай да "изгради социалистическа идеология със силна сплотеност" и да се съсредоточи върху дългосрочните цели за подобряване на образованието, здравеопазването и продоволствената сигурност на населението на Китай, вместо да се стреми само към краткосрочно материално богатство.

След като пое властта през 2012 г., Си призовава за възстановяване на ролята на управляващата партия като икономически и социален лидер и затегна контрола върху бизнеса и обществето.

"Трябва да запазим историческо търпение и да настояваме за стабилен, постепенен напредък", заявява Си в речта си, която е била произнесена още през февруари в югозападния град Чунцин, уточни изданието. За списание "Цюшъ" е обичайно да публикува речи месец след произнасянето им.

Икономическия растеж на страната се понижи до 0,8 процента второто тримесечие на тази година, в сравнение с 2,2 процентния растеж през първите три месеца от годината. Това се равнява на 3,2 процента годишен темп на развитие, който би бил сред един от най-ниските в Китай от десетилетия насам.

Проучване през юни показа, че безработицата сред градските работници на възраст между 16 и 24 години е скочила до рекордните 21,3 процента. Статистическото бюро заяви, че няма да актуализира данните, докато не прецизира измерванията.

Правителството се опитва да успокои купувачите на жилища и инвеститори относно дълбоко задлъжнялата индустрия за недвижими имоти, след като един от най-големите строителни предприемачи в Китай - компанията "Кънтри Гардън" (Country Garden), не успя да изплати диведентите на акционерите си и преустанови търговията с акциите.

Пекин също така разшири правилата за борба с шпионажа и затегна контрола върху информацията, като остави чуждестранните и частните компании в несигурност относно това какви дейности могат да извършват.

Си наблегна на "общия просперитет" - партиен лозунг от 50-те години на миналия век, който той възроди. Той призова за намаляване на зеещата пропаст между малкия богат елит и бедното мнозинство и за "регулиране на здравословното развитие на капитала", но не обяви началото на нови инициативи.

"Общият просперитет за всички хора е съществена характеристика на модернизацията от китайски тип и я отличава от западната модернизация" заяви китайският лидер. Модернизацията в западния стил "преследва максимизиране на капиталовите интереси, вместо да служи на интересите на огромното мнозинство" добави той, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай