Изненада! Ще оглави ли Борис Джонсън НАТО?

Скептици смятат, че Франция вероятно ще наложи вето на кандидатурата му

Изненада! Ще оглави ли Борис Джонсън НАТО? | StandartNews.com

Видни британски консерватори подкрепят идеята Борис Джонсън да стане следващият генерален секретар на НАТО, но скептици смятат, че Франция вероятно ще наложи вето на кандидатурата му, пише в. "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че Джонсън е поредният британски политик, за когото се говори, че може да заеме този пост. Досега се споменаваха имената на министъра на отбраната Бен Уолъс и на бившите премиери Тереза Мей и Дейвид Камерън.

За това, че британец трябва да оглави алианса след норвежеца Йенс Столтенберг, се говори отдавна заради недоверието на САЩ към евентуални кандидати от държавите от ЕС във връзка с намеците за създаване в бъдеще на европейска армия. Освен това Обединеното кралство и лично Джонсън се ползват с доверието на балтийските държави заради заслугите му за изграждането на международна коалиция срещу руския президент Владимир Путин след нашествието в Украйна, пише вестникът.

Консерваторът Ричард Дракс, високопоставен член на комисията по отбрана към Камарата на общините, казва за вестника, че би подкрепил Джонсън за ръководния пост в НАТО, ако той го пожелае. По думите на Дракс хората може да не са доволни от политиката на Джонсън през годините, но едно нещо е безспорно - неговата абсолютно непоколебима подкрепа за Украйна, изправена пред "руското варварство".

Бившият британски министър за Brexit Дейвид Джонс констатира, че Борис Джонсън всъщност е оглавил западния съюз срещу Путин. "Именно Борис отиде в Швеция и Финландия и прикани лидерите на тези държави да подадат заявка за членство в НАТО, което те направиха", казва Джонс.

Същевременно лорд Данат, бивш командващ на британската армия, заявява пред британското издание, че не би подкрепил Борис Джонсън за шеф на НАТО заради характера му. Лордът се опасява, че ако Джонсън се качи на международната сцена ще стане още повече за "посмешище" и ще изложи Великобритания, пише БТА.

Високопоставен източник от министерството на отбраната смята, че френският президент Еманюел Макрон може да наложи вето на евентуалната кандидатура на Джонсън за генерален секретар на алианса. Според неназования източник, за да бъде избран даден кандидат първо САЩ трябва да са го одобрили, но и французите трябва да са казали "да".

Следващият политически ръководител на НАТО трябваше да бъде излъчен през септември миналата година, но изборът бе отложен с една година заради войната в Украйна, припомни лондонският вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай