Изненада! Поканиха Пригожин обратно в Русия

Ето защо

Изненада! Поканиха Пригожин обратно в Русия | StandartNews.com

Основателят на група "Вагнер" Евгений Пригожин, който беше изгонен, след като организира неуспешен въоръжен метеж срещу руското военно ръководство, беше поканен да се върне в страната, за да прибере огромния си арсенал от оръжия, съобщи „Ню Йорк пост“.

Той е видян вчера вечерта да пристига с автомобил в офиса на ФСБ в Санкт Петербург, придружен от охраната си, според местния информационен сайт Fontanka.ru, предаде БГНЕС.

Само няколко часа по-рано Пригожин е бил официално поканен от руските служби за сигурност да вземе арсенала си от оръжия, конфискувани по време на претърсването на имението му в предградие на Санкт Петербург на 24 юни.

Твърди се, че оперативните работници на ФСБ са върнали две пушки "Сайга", австрийска пушка "Манлихер" и множество други пушки и пистолети.

На 62-годишния Пригожин му е върнат и пистолет „Глок“, гравиран с неговото име, който му е бил подарен от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

След малко Пригожин излезе от сградата на ФСБ на Литейния проспект, следван от охранителите си, които носеха оръжията му. След като оръжията бяха поставени в колата, посетителите си тръгнаха.

Не е известно дали след това Пригожин веднага се е върнал в Беларус, където се оттегли след прекратения метеж.

Съобщава се, че два дни преди пътуването на Пригожин до Санкт Петербург са му били върнати над 100 млн. долара в брой и златни кюлчета, които са били иззети от руските правоохранителни органи от миниван и друг автомобил по време на краткотрайното въстание на "Вагнер".

Активите са тежали "няколко тона" и са били предадени в неделя на шофьора на Пригожин, на когото е било дадено пълномощно, Fontanka.ru, позовавайки се на анонимни източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай