Вторник,

Изненада! Още една страна избира парламент, друга - президент

От: Агенция Стандарт -
776
Изненада! Още една страна избира парламент, друга - президент
A
A
A

Избори се провеждат днес и в Черна гора, но за президент. На втория тур над половин милион гласоподаватели трябва да определят кой ще е държавният глава на страната. Двубоят е между политика ветеран и настоящ държавен глава Мило Джуканович и бившия икономически министър Яков Милатович, информира България Он Еър.

Джуканович, кандидат на Демократичната партия на социалистите, спечели 35,37% от гласовете на първия тур. 37-годишният Милатович получи 30% на първия тур. Той е кандидат на движението "Европа сега" и акцентира върху евроинтеграцията на Черна гора, която е кандидат за пълноправно членство в Евросъюза. Ако надделее Джуканович, той ще получи трети петгодишен мандат.

Днес избират парламент и в още една държава от Европейския съюз – Финландия. Прогнозите сочат оспорвана надпревара между три партии. Сред тях са социалдемократите на министър-председателката Сана Марин, които се борят за втори мандат в управлението. Основните им съперници са десноцентристката Национална коалиционна партия и други десни, наречени "Финландците".

Според проучванията и трите може да спечелят около 20% от гласовете, което предполага трудни преговори за правителство. Изборите се провеждат в светлината на историческото решение на Финландия да се откаже от традиционния си неутралитет.

До няколко дни се очаква страната да стане официално член на НАТО, след като тази седмица и парламентът на Турция ратифицира присъединяването ѝ.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com