Изненада! Чакат сделка за Брекзит до часове

Спорните точки между двете страни все още са управлението и сферата на риболова

Изненада! Чакат сделка за Брекзит до часове | StandartNews.com

Близки до преговорите за Брекзит източници заявиха пред британското издание "Таймс" (The Times), че е постигнат значителен напредък в сключването на сделка, която може да бъде обявена дори още утре.

Малко по-рано в четвъртък външният министър на Ирландия Саймън Ковини също заяви, че е оптимист, че търговската Брекзит сделка ще бъде сключена "през следващите няколко дни".

Според него има "добър шанс" за сключване на търговска сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз в рамките на следващите няколко дни. Той обаче предупреди, че преговорите няма да бъдат удължени след крайния срок на т.нар. "преходен период" за Великобритания на 31 декември.

Ковини потвърди, че спорните точки между двете страни все още са управлението и сферата на риболова и че решението на тези въпроси ще трябва да бъде намерено през "следващите няколко дни".

Той също така предупреди, че нарушаването на Северноирландския протокол би било "наистина голяма грешка", визирайки законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство, който, ако бъде приет, ще позволи на Лондон да отмени части от Брезкит споразумението с ЕС, особено по митническия въпрос за северноирландската граница.

Агенция Ройтерс обаче цитира неназован европейски дипломат, според когото все още остават нерешени доста спорни теми - въпроса за равноправните условия, за държавна помощ в Обединеното кралство и за рибарството.

"Ние сме на милиметри от достигането на т.нар. "червени линии" във водените преговори, но въпреки това не сме само на часове от постигането на сделка, тъй като това, което е необходимо за постигане на съгласие, е все още доста съществено", посочи пред Ройтерс неназованият дипломат от ЕС, започнат с хода на преговорите.

Междувременно стана ясно, че законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство ще се върне отново за гласуване в Камарата на общините идващия понеделник, като правителството ще отхвърли всички поправи по законопроекта, които преди време бяха направени от Камарата на лордовете.

Тази новина не е добра за хода на Брекзит преговорите между ЕС и Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай