Събота,

Изловиха Макрон и еврокомисарка в тайна помощ за частна фирма

От: СТАНДАРТ, колаж taylordailypress.net -
5067
Изловиха Макрон и еврокомисарка в тайна помощ за частна фирма
A
A
A

Теч на документална информация разкрива как висши политици тайно са помагали на частната технологична компания "Юбер" - автор на приложение на споделено пътуване.

Хиляди страници, разпространени от британското издание "Гардиън", разкриват как "Юбер" е "ухажвала" водещи политици и колко далеч е стигала, за да избяга от правосъдието, пише Би Би Си.

От тях се разкриват подробности как компанията е получавала обширна подкрепа от Еманюел Макрон и бившия еврокомисар по телекомуникациите от Нидерландия Нели Крус.

Става ясно още, че бившият директор на "Юбер" е разполагал с инструмент, с който е можел да предотврати достъп до компютри на компанията от полицаи при внезапни проверки и той е бил използван в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

От технологичната компания заявяват, че "поведението им в миналото не съответства на ценностите им сега", както и че днес те са "различна компания". Изтичането обхваща над 124 хиляди записа, сред които 83 хиляди имейла от 2013 до 2017 година.

По времето, когато френските таксиметрови шофьори протестираха срещу "Юбер" през 2014 г., Еманюел Макрон - министър на икономиката по това време, е обещавал на шефа на компанията Травис Каланик да реформира законите в полза на фирмата.

А бившият еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус е договаряла да стане част от компанията още преди да изтече мандата ѝ. Според европейските правила комисарите имат срок за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места трябва да бъдат одобрени от Комисията. Тогава начело е Жан-Клод Юнкер, който отказва молбата ѝ, но документите показват, че тя въпреки това неофициално е лобирала за фирмата докато назначението ѝ бива официално обявено, малко след края на изискуемия от Комисията период.

Нели Крус отрича да е имала официална или неофициална роля в "Юбер" преди това.

Каланик се оттегля от поста изпълнителен директор на "Юбер" през 2017-а, след като големи инвеститори поискаха оставката му. Неговият заместник - Дара Хосровшахи, е натоварен със "задачата да преобрази"  компанията.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com