Изловиха Олаф Шолц в голям грях към НАТО

Шпигел използва данни от вътрешен документ на финансовото министерство

Изловиха Олаф Шолц в голям грях към НАТО | StandartNews.com

Източник: ДПА

Правителството в Берлин използва "счетоводни трикове", за да изпълни целта на НАТО за 2% военни разходи през 2024 г., пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс. Германското издание използва данни от вътрешен документ на финансовото министерство.

Според доклада на изданието разходите на седем министерства, канцлерството на Олаф Шолц и двете камари на парламента се отчитат като принос към разходите за отбрана. Най-големият единичен принос е 11,2 милиарда евро и е от финансовото министерство, се казва в доклада, като се добавя, че сумата включва 4,5 милиарда евро за лихвени плащания, които министерството оправдава с това, че военното оборудване е закупено с дълг.

Разходите за правителствени самолети и изплащане на пенсии на бивши членове на армиятa на комунистическата Германска демократична република, която се обединява с тогавашната Западна Германия през 1990 г., също се отчитат като принос, се казва в доклада. Министерствата на финансите и на отбраната за момента не са коментирали информацията.

През август източник заяви пред Ройтерс, че правителството се е отказало от плана си да се ангажира юридически с изпълнението на целта на НАТО за 2% на годишна база, като се придържа само към ангажимента, усреднен за пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай