Изкуствени задръствания като политическо отмъщение

Изкуствени задръствания като политическо отмъщение | StandartNews.com

Ню Джърси. Шест жители на Ню Джърси съдят губернатора Крис Кристи заради претенции, че кабинетът му изкуствено е създавал задръствания към основен мост като част от политическата вендета.

Твърди се, че огромните задръствания са били в отмъщение срещу кмет, който е отказал да подкрепи Кристи, предаде Би Би Си.

Адвокат Розмари Арнолд, която е завела иска, каза, че нейните клиенти са закъснели за работа и един е имал пристъп на паника.

Президентските амбиции на републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи бяха помрачени от скандала.

На яве излязоха факти, че двама близки сътрудници на Кристи са организирали неотдавнашна блокада на трафика по моста "Джордж Вашингтон" в Ню Йорк, свързващ Ню Джърси и Манхатън. Блокадата била организирана с цел отмъщение срещу кмет от Демократическата партия, който отказвал да подкрепи Кристи на губернатоските избори, въпреки имиджа му на обединител на републиканци и демократи.

Блокадата била през септември и в продължение на няколко дни няколко платна на моста били затворени за движение. Това породило огромни задръствания и хората, опитващи се да стигнат до град Форт Лий в това число и училищните автобуси закъснявали страшно много. "Наказателната операция" била замислена именно срещу кмета на Форт Лий Марк Соколич. Той дори не бил уведомен своевременно за спирането на движението по платната на моста, а после блокадата му била представена като експеримент с цел проучване на трафика.

Идеята за блокадата била на Бриджит Ан Кели, заместник-началник на кабинета на Крис Кристи. Помогнал й Дейвид Уайлдстейн, съученик на Кристи, назначен от него в Пристанищната администрация на Ню Йорк и Ню Джърси, която контролира и движението по мостовете.

Ен Би Си и Ню Йорк Таймс разпространиха имейли между двамата относно блокадата. От тях става ясно, че когато в крайна сметка Уайлдстейн казал на Кели, че "му е неприятно" заради закъсняващите училищни автобуси заради блокадата на моста, тя му отговорила, че това са деца на хора, подкрепящи демократката Барбара Буоно, изгубила изборите за губернаторския пост срещу Кристи през ноември.

Заради скандалните разкрития Крис Кристи, който никога не се страхува да говори открито, в сряда отмени обществена проява. От канцеларията му поясниха, че Кристи не е знаел нищо за блокадата и че двамата му приближени са се държали неприемливо и подобно нещо няма да се толерира.

Губернаторът на Ню Джърси каза, че е "смутен и унизен" от имейлите и текстовите съобщения.
Скандалът е определян като най-сериозното изпитание в политическата кариера на Кристи, който е изгряваща звезда на Републиканската партия и е сочен като фаворит за спечелване на номинацията й за кандидат-президент на САЩ през 2016 г.

Кристи е уволнил въпросната служителка, която по думите му го е излъгала. "Очакванията ни не бяха задоволени", каза той. Губернаторът заяви, че е отговорен за случилото се, но настоя, че не е бил замесен в блокирането на моста, което създаде големи проблеми в началото на учебната година. Демократи на национално ниво бързо разпространиха новината за скандала, който според тях е доказателство, че потенциалният републикански кандидат за президент на САЩ е човек, който си служи с груби методи. Някои консервативни републиканци, засегнати от негови коментари в миналото, се присъединиха към тези мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай