ИТАР-ТАСС си връща името от времето на СССР

ИТАР-ТАСС си връща името от времето на СССР | StandartNews.com

Москва. Информациионна агенция ИТАР-ТАСС си връща името от съветско време, предаде Lenta.ru. Решението е било взето единодушно от ръководството на агенцията.

Това означава, че ще отпадне Информационна телеграфна агенция на Русия (ИТАР) и ще се запази единствено Телеграфна агенция на Съветския съюз (ТАСС).

ТАСС е основана през 1925 г., но като агенция историята й започва в 1904 г. Тогава е създадена Санктпетербургската телеграфна агенция (СПТА).

В съветско време ТАСС ръководеше републиканските информационни агенции и притежаваше "изключително право да събира и разпространява информация извън пределите на СССР и право да разпространява чуждестранна и общосъюзна информация в пределите на СССР".

След разпадането на бившия Съветски съюз през 1991 г. на основата на ТАСС бе регистрирана Информационна телеграфна агенция на Русия, която обаче частично запази и съветския бранд.

В края на 2013 г. властите ликвидираха като държавна информационна агенция РИА "Новости" и така ИТАР-ТАСС отново остана единствената с такъв статут.

За генерален директор е определен Дмитрий Кисельов. Той е смятан за главният телевизионен пропагандист на Кремъл. Преди броени дни той заплаши САЩ с нанасяне на унищожителен ядрен удар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай