Италия ще работи за повече Европа

Италия ще работи за повече Европа | StandartNews.com

Рим поема днес шестмесечното председателство на ЕС

Италия поема утре шестмесечното ротационно председателство на ЕС, а нейният премиер Матео Ренци обеща миналата седмица да работи за "Съединени европейски щати". Това изявление вероятно ще предизвика силни вълнения, особено във Великобритания. Като цяло Рим ще ръководи съюза във времена, когато т.нар. европейски проект е подложен на множество атаки и когато има възход на евроскептичните партии и настроения. Според Ренци единственият работещ отговор на резултата от последните евроизбори, на които тези партии имаха много силно представяне, е да се предложи "идея за Европа, която отговаря на интересно приключение, а не просто на финансово или икономическо упражнение". Италианският премиер е на мнение, че трябва да се покаже, че ЕС е не само общо минало, но и обща съдба, писа в. "Дейли телеграф".

Другите два стълба на италианското председателство ще бъде работа за по-голям икономически растеж и по-голяма подкрепа в отговор на имигрантската криза в Средиземноморието. Над 50 000 души само тази година са пристигнали по море в Италия, което създава сериозни трудности на властите. "Не е достатъчно да имаме една валута, един председател и общ източник на финансиране. Или приемаме да имаме обща съдба и общи ценности, или Европа губи ролята си", заяви неотдавна Матео Ренци.

"Днешна Европа означава скука... тя е затънала в цифри и е лишена от душа", добави той, като подчерта, че хилядите млади хора, загинали през Първата световна война, не са се жертвали заради "параметри" или "бюрократично бездушие". Матео Ренци не иска да се надхвърля границата от 3% за бюджетния дефицит спрямо БВП. Той иска по-гъвкаво да се използват съществуващите в европейските договори възможности. Той вече получи подкрепата на френския президент Франсоа Оланд, който също подкрепя идеята максимално гъвкаво да се използват възможностите, като по-специално се вземат предвид започналите от страните реформи и тяхното икономическо състояние. За насърчаване на растежа Париж препоръчва "петгодишна инвестиционна програма, като се мобилизират европейските и националните публични ресурси". Рим, който също поиска програма за инвестиции, главно в областта на енергийните инфраструктури, предлага тя да се финансира с облигации. Италия е за по-динамична роля на Европейската инвестиционна банка, заяви заместник външният министър Сандро Гоци. Според Гоци "пропастта" между изискванията за растеж и създаването на работни места и европейските фондове, отпускани за целта, е около 700 милиарда евро.

Трябва да се промени ориентацията в европейското строителство, каза той. Европа трябваше да е мечта, а се превърна в кошмар, добави Гоци.

Според италианския професор по съвременна история Федерико Ниля италианското председателство ще започне с множество трудности, вкл. новоизбран Европейски парламент, където има много антиевропейски партии. "Великобритания също ще бъде проблем за италианското председателство, тъй като идеите на Лондон за европейската интеграция са напълно противоположни на тези на Рим, смята Ниля.

Освен това Италия вече успя да предизвика противоречиви реакции, след като обяви, че официалният сайт на председателството ще бъде само на английски и италиански, но няма да бъде преведен на немски или френски за първи път от 2007 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай