Италия се шашна! Удължава извънредното положение

Ситуацията остава критична, въпреки че заразяванията са под контрол

Италия се шашна! Удължава извънредното положение | StandartNews.com

Премиерът на Италия Джузепе Конте съобщи днес, че ще поиска от парламента да бъде удължено извънредното положение заради Ковид-19 до края на януари, предаде Ройтерс.

Правителството се опитва да избегне рязко увеличение на случаите на коронавирус, каквото се наблюдава в други европейски държави.

Извънредното положение, чийто срок трябва да изтече в средата на октомври, дава по-големи правомощия на правителството, улеснявайки заобикалянето на бюрокрацията, която до голяма степен затруднява вземането на решения в Италия.

"Ще предложим на парламента да удължи извънредното положение, вероятно до края на януари 2021 г.", заяви Конте пред репортери при посещение в Южна Италия.

Правителството има мнозинство в парламента.

Италия беше първата европейска страна, преживяла голямо разпространение на коронавирус през пролетта. Тя успя да ограничи заразяванията след строга карантина, продължила от март до май, но е на първо място в континентална Европа по смъртност от Ковид-19 с 35 894 починали.

Ежедневните случаи отново се увеличават през последните два месеца, но остават под 2000, което е по-малко от нивото им във Франция и Испания, които са принудени отново да затегнат ограничителните мерки в някои райони.

"Ситуацията остава критична, въпреки че заразяванията са под контрол", каза Конте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай