Историческо решение за Украйна. НАТО спусна задачи

Отделят се повече пари за отбрана

Историческо решение за Украйна. НАТО спусна задачи | StandartNews.com

Историческо решение за Украйна взе срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и отправихме ясно политическо послание, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Потвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО и че ще премахнем т. нар. план за действие за членство (ПДЧ). Това ще улесни процеса и той ще включва само една стъпка, вместо две“, посочи Столтенберг.

„Това е практическа помощ за гарантиране на съвместимост между украинските въоръжени сили и НАТО. Вече имаме ясна програма за пътя на Украйна. Помощта включва създаването на Съвет НАТО-Украйна“, добави той.

Но Украйна няма да получи покана за членство, докато трае войната. В обща декларация съюзниците се съгласяват, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но не отправят към нея покана за членство.

Всички държави членки признават, че перспективата за членство на Украйна е невъзможна, докато страната е във война. Това би означавало световен конфликт: член 5 на Северноатлантическия договор постановява, че нападение срещу една държава членка е равносилно на нападение срещу всички държави членки. 

Генералният секретар на Алианса спусна и задачи към страните-членки. Той подчерта, че съюзниците са приели нова мерки за усилване на местната продукция в областта на отбраната, невиждани след края на Студената война.

„Трябва да инвестираме повече в отбраната. Ще инвестираме с 8,3% повече през следващата година. Вече 11 членки инвестират повече от 2% от БВП за отбрана, надявам се това число да се увеличи“, заяви Столтенберг.

"През 2008 г. Украйна беше далеч от НАТО, това което се случи оттогава насам е показателно", припомни той.

По отношение на Китай генералният секретар очерта бъдещите действия на военния блок. „Китай продължава да увеличава военния си капацитет и го прави прикрито. Съюзниците се съгласиха да работят срещу опасността. Утре ще продължат срещите със съюзниците от Азиатското пространство като Австралия и Южна Корея“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай