Историческо решение на НАТО. Думите на Столтенберг

Отнася се за Швеция и Финландия

Историческо решение на НАТО. Думите на Столтенберг | StandartNews.com

Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Това заяви на пресконференция в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това решение е добро за Турция, добро е за Швеция и Финландия, добро е и за НАТО, каза Столтенберг след края на Северноатлантическия съвет на ниво държавни глави и правителствени ръководители. Той заяви, че Турция е оттеглила възраженията си срещу членството на двете северни държави след интензивни преговори, и благодари на правителствата на трите страни за постигнатото споразумение.

Турция блокираше до вчера присъединяването на Швеция и Финландия, защото двете страни са предоставили според турските власти убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация, както и на хора, свързани проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти, че стои зад неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.

След четири часа преговори в Мадрид вчера Ердоган постигна споразумение с финландския си колега Саули Нинистьо и с шведската премиерка Магдалена Андершон за изглаждане на разногласията.

Ратифицирането на членството на двете страни вероятно ще отнеме до една година, но когато стане факт, Финландия и Швеция ще бъдат защитавани по силата на Член 5 от Северноатлантическия договор, който постановява, че нападение срещу една държава членка се смята за нападение срещу всички. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай